Hoeveel suikerbietentelers zijn er in Nederland? Wat is de omzet van de Nederlandse zetmeelindustrie die glucosestropen maakt? En hoeveel miljoen liters frisdrank, mineraalwater en sap verkocht de branche in 2015 aan de Nederlandse consument?

Feiten over de suikersbranche

  • Elk jaar oogsten telers in Nederland meer dan 6,7 miljoen ton suikerbieten.
  • Daaruit produceert Suiker Unie circa 1.200.000 ton suiker. Van alle suiker die in ons land wordt gemaakt, gaat ongeveer 90% naar de Nederlandse en Europese levensmiddelenindustrie voor de verwerking in producten.
  • 10% gaat direct naar de consument in de vorm van pakken suiker en bijvoorbeeld suikerklontjes.
  • Suiker en alle andere bijproducten vertegenwoordigen een waarde van meer dan 850 miljoen euro per jaar.
  • De omzet in de Nederlandse zetmeelindustrie is jaarlijks zo’n 1,2 miljard euro.
  • Onderdeel daarvan is de productie van glucosestropen, die goed is voor enkele honderden miljoenen euro’s per jaar.
  • Glucosestropen worden in de voedingsmiddelensector voornamelijk gebruikt in bakkerijen, de zuivel- en ijssector en door producenten van snoep, (fris)dranken, fruitpreparaten en sauzen.
  • In deze bedrijfstak werken circa 800 werknemers.
  • In 2015 is circa 1,5 miljard liter frisdrank, 405 miljoen liter mineraalwater, 250 miljoen liter sap, 189 miljoen liter nectar en 258 miljoen liter siroop verkocht, meldt de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS).
  • In die bedrijfstak werken ruim 3.600 werknemers (2013).
  • De Nederlandse koek-, snoep- en chocoladebranche heeft naar schatting (inclusief export) een omzet van circa 4 miljard euro per jaar (2016).
  • Die sector is verenigd in de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ), met naar schatting 10.000 werknemers.