Suiker- en voedselverslaving zijn termen die vaak worden gebruikt in populaire media. Suiker zou verslavend zijn en op die manier overeten stimuleren. Onderzoekers van Maastricht University onderzochten of studenten (n=1495) ‘verslavingsachtige symptomen’ ervaren bij de consumptie van diverse hartige en suikerrijke voedingsmiddelen. En komt dit wellicht vaker voor bij suikerrijke producten? Ze betrokken bij hun onderzoek ook een mogelijke relatie met de BMI en depressie.

Hun conclusie: suikerrijke voedingsmiddelen (zoals snoep, frisdrank) dragen minimaal bij aan ‘voedselafhankelijkheid’ en een verhoogd risico op gewichtstoename. Voedingsmiddelen rijk aan vet en suiker/eiwit (kaas, worst en chocola, gebak) waren wel gerelateerd aan voedselafhankelijkheid en overgewicht.

Achtergrond

Hoewel voedsel- suikerverslaving in de media dan wel veel gebruikte termen zijn, is de wetenschappelijke consensus dat er onvoldoende bewijs is dat voedingsstoffen – met uitzondering van alcohol – verslavend zijn. In 2013 bracht NeuroFAST, een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen, een neurofast uit.

Bekijk ook ons informatieve filmpje over suikerverslaving