KennisFlitsSuikers is een digitale nieuwsbrief van Kenniscentrum suiker & voeding. De uitgave verschijnt tweemaandelijks met actuele ontwikkelingen en achtergrondinformatie over suikers.
In de meest recente nieuwsbrief van oktober 2021:
- Nederlandse bietencampagne gestart
- EFSA publiceert conceptadvies voor inname suikers
- De functies van de suiker fucose
- Kenniskader: Kun je wennen aan zoet?
- Rubriek: Suiker & Wetenschap
Eerdere uitgaven
2021
Kennisflits april
Kennisflits juni
2020
Kennisflits november
Kennisflits juni
Kennisflits maart
2019
2018
Kennisflits juni
Kennisflits april
Kennisflits maart
2017
Kennisflits november
Kennisflits september
Kennisflits juni
Kennisflits april
Kennisflits februari
2016
Kennisflits november
Kennisflits september
Kennisflits juni
Kennisflits april
Kennisflits februari
2015
Kennisflits november
Kennisflits oktober
Kennisflits juli
Kennisflits mei
kennisflits maart
Interview van de maand – MAART 2017
Regelmatig verschijnt er een nieuw interview op deze website. Bijvoorbeeld met een CEO van een van deelnemende organisaties van het Platform Suikers en Voeding. Of met een wetenschapper naar aanleiding van recent onderzoek. Lees deze maand het interview met Imkje Tiesinga, secretaris van de Vereniging van Zetmeelproducenten.
‘Op zoek naar een echte dialoog’
‘Consumentenorganisaties doen alsof het gebruik van suiker en suikers in producten wordt verdoezeld’, zegt Imkje Tiesinga. ‘Het verschil tussen suiker en suikers is moeilijk uit te leggen. Dat vraagt om een discussie over zichtbaarheid en herkenbaarheid op het etiket.’ We moeten op zoek naar een echte dialoog, vindt ze.
‘Er is heel veel aandacht voor suiker en suikers, maar niet veel kennis van zaken’, zegt Imkje Tiesinga. ‘Er wordt van alles geroepen en gezegd en dat leidt tot verwarring. Een van de items is bijvoorbeeld de hoeveelheid calorieën die suikers leveren, en hoeveel het zou schelen als een product minder suiker en suikers bevat. Maar meestal zijn de suikers vervangen door een ander ingrediënt dat ook calorieën levert. Het kan zijn dat het nieuwe product iets minder energie bevat, maar het kan ook meer zijn.’ Alleen als je water als vervanging toevoegt, zorgt dat voor een werkelijke reductie van de hoeveelheid calorieën, merkt ze op. Lees het hele interview